mandag 30. juli 2007

De tre bukkene Bruse

Det var en gang de tre bukkene Bruse som skulle til seters å gjøre seg feite. For å komme til seters måtte de gå over en bro, og under den broen bodde det et stort og skummelt troll.
Først var det den lille bukken som skulle over broen, - Hvem er det som tramper på min bro? Brølte trollet. – Å det er bare den lille bukkene bruse som skal til seters å gjøre seg feit! – Nå kommer jeg å tar deg! Sa trollet. – Å nei å nei ta ikke meg ta heller bror min han er mye større enn meg. – La gå da! sa trollet. Så trippet den lille bukken videre.
Så var det den mellomste bukken som skulle over broen. – Hvem er det som tramper på min bro? Brølte trollet igjen. – Det er den mellomste bukkene bruse som skal til seters å gjøre seg feit! Svarte bukken. – Nå kommer jeg å tar deg! Å nei ikke ta meg, ta heller bror min han er mye større enn meg! – Hmmm… la gå da! Sa trollet. Så trippet den mellomste bukken videre.
Så var det den store bukkene bruse som skulle over broen. <> Hvem er det som tramper på min bro? Brølte trollet kjempe sint. – Det er bare meg, den største bukkene bruse, som skal til seters å gjøre meg feit! Nå kommer jeg å tar deg! – Bare kom du, jeg har to spisse horn og med dem kan jeg spidde ut øynene dine! I det trollet hoppet opp på broen, stanget den største bukken ut øynene hans med hornene sine og kastet han i elven.
Så gikk de tre bukkene bruse glade og fornøyde videre til seters for å gjøre seg feite.
Dette er et norskt folkeeventyr/saga som jeg tror de fleste barn i dette landet kjenner til. Må vel innrømme at jeg som barn var noe betenkt over å krysse en bro, var litt redd for at trollet skulle komme å ta meg ja : )
Bildene er tatt på Maihaugen på Lillehammer. Dette er et friluftsmuseum med en stor samling gamle hus med innredning og et miljø som gjør dette til en gledelig opplevelse. Vi gikk der en dag i ferien. Har tatt en rekke bilder derfra, ble nesten svimmel av alle de utrolige motivene jeg stadig så : )
Syntes disse bildene passet så godt sammen med ett folkeeventyr, derfor fikk eventyret/sagan om bukkene plass på bloggen idag.

47 kommentarer:

karu sa...

så koselig. med et et eventyr i bloggen å de passer jo så godt til bildene. jå er det ikke vakert oppe på maihaugen. skal opp dit kansje i høst når jeg skal opp til sølvskoftberget. det ligger jo ikke mer enn 20 min unna. oppe på øyer. så nå vet du vilke herlige ommjivelser jeg har kost meg i. da jeg var borte.koselig å se bilder fra ferien din. ha en herlig dag

Hobbyhuset-Merete sa...

Fantastisk flotte bilder, Heidi!! Morsomt at du har skreve eventyret om de 3 bukkene bruse til ;o) Ha ein flott mandag!

Ida sa...

Det er nok mange bukker og andre firbeinte som koser seg på sætra i disse dager, ja.
Nydelige bilder. Flotte og "norske" motiver. :)

RedRobin sa...

Så koselig med et lite eventyr. :o)
Flotte bilder du har tatt, det er bare sååå vakkert på Maihaugen!

Interiørhuset sa...

hehe for ett koslig innlegg å lese her ja....det eventyret er jo bare noe alle i norge har ett forhold til. Bildene var også vakker!

Mia sa...

Kul att läsa sagan igen, det var många år sen! Och underbart fina bilder!

mhow sa...

Vilka fina bilder och sagan känner jag igen :)

hälsningar mhow

www.minlillavitavra.blogg.se

sara sa...

Den historien minns jag mycket väl från när jag var liten. Och vilka underbara och vackra bilder du visar! Fantastiskt!

Anemone sa...

Trøstes min for ett fint innlegg. Og for en plass !! Har ikke vært på aihaugen siden jeg var lita jente, men tor det må bli et besøk dit igjen du.
Kunne virkelig tenkt meg en slik hverdag igjen, litt mer tungvint selvsagt, men tror faktisk de hadde det mye bedre rent sosialt for 100 år siden.
Ser for meg selv med stakk på tunet der ja..
Vakkert Julie

Anonym sa...

Den folksagan är både fin och spännande.

Vi sjunger den för våra små på avdelningen där jag jobbar. En av killarna, ca 1.5 år gammal, säger alltid "tollet" och då är det den vi ska sjunga.

Dom fattar mer än man kan tro de små :O)

Hulda sa...

Maihaugen har jo utrolig mange fine gamle hus. Nydelig bru også.

moderncountry sa...

Hehe, så morsomt innlegg!! Fantasifull som du er :) Helt nydelige bilder og veldig moro å se bilder fra Maihaugen, har jo hørt mye om det stedet. Rart jeg ikke har vært der jeg som har besøkt Lillehammer by ved flere anledninger..
Joda, tror du ikke jeg har nesten sovet bort halve dagen idag jeg da, bare på grunn av en f...liten mygg!! Grrr...jeg fikk ikke gjordt halvparten av det jeg skulle i dag engang, så jeg er helt tullete i hodet. Godt jeg enda hadde fri fra jobben men jeg er lei for at jeg ikke fikk gjordt mer av studiet. Jaja, jeg får ta det igjen i morra vel..du har ryddet i dag sa du? Ja, vet du, jeg ryddet i 2 dager etter at vi kom hjem fra ferie. Jeg ble så inspirert av det jeg holdt på med at jeg jammen tok hele klesskapet i samme slengen. Hele 4 store søplesekker kjørte vi bort i helgen!! Jepp, så mye hadde det altså samlet seg, ikke til å tro..
Deilig å gå rundt i eget hus i dag sikkert :) Nå skal jeg straks lage middag jeg, sånn lettvint i dag. Jeg glemte jo å ta opp kjøtt ettersom jeg har gått i svime og sovet i dag. Så det blir vel brød med eggerøre, hehe..Kos deg i kveld vennen! Klem fra meg

JULIE K sa...

karu: ja dit må du ta deg en tur, det var fantastisk å gå der, men faktisk blir det nesten litt kort tid med en dag, det er jo så masse å se : )

merete: takk du : )

ida: ja veldig norske motiver : )

redrobin: ja ikke sant, jeg ble faktisk svimmel av alt det vakre : )

interiørhuset: ja de fleste kan det vel utenat : )

mia: ja nu til dags hør man ju inte så mycvke sagor : )

mhow: så roligt da : )

sara: ja det var så utrolig vakert der : )

anemone: ja jeg drømmer om det jeg også iblant. Har nok en blåøyd syn på dette med før i tiden, tror alt var så mye bedre da : )

gunnel: å så søtt da : )

hulda: ja det var utrolig vakert der : )

moderncountry: uff altså, ikke rart du surrer idag. Håper denne natten blir bedre. Så flink du er da. Jeg har ryddet endel, men måtte også ut å klippe plen og div da det var oppholds vær. Føler jeg har sprunget inn og ut hele dagen he he : )

Smeden Bengt sa...

Vad roligt det var att få läsa den på norsk. Det var några meningar eller ord som inte var som i den svenska. Är du säker på att det en norsk saga? Jag har för mig att den är svensk. Men vist jag kan ha fel! Kram!

Hannele sa...

Underbart, vilka bilder, jag kan även se de tre bockarna :)

Haydee sa...

Härliga bilder, ännu en gång! :)

EVA AGNES sa...

Så roligt att få den sagan illustrerad med de bilderna du har tagit.
Sagan har jag läst många gånger för mina egna och andras barn. Från början nedtecknad av Asbjörnsen & Moe.
Kramar Eva Agnes

Andrea sa...

Nåå, for et koselig innlegg. De bildene var kjempe fine til det eventyret. Har du hatt en fin sommer? Ser du har vært på ferie, så fine bilder, Sikkert herlig! Det var også veldig koselig å få se bilde av deg her på bloggen. Stor klem

Hemma på landet sa...

Underbara bilder. Kram Stina

monamor sa...

For noen vakre bilder du har tatt. Drømte meg helt bort....må helt klart en tur innom Maihaugen...der har jeg aldr vært.

Ha en fin sommerkveld :)

JULIE K sa...

smeden bengt: har skrevet en kommentar på din blogg : )

hannele: jjavist ser man dom før seg i detta miljøet : )

haydee: tack du : )

eva agnes: så trevligt at du også kjenner sagan : )

andrea: ja sommeren har vært kjempefin, har hatt en liten tiur til vest og østlandet : )

hemma på landet: tack så mycke : )

monamor: ja maihaugen var utrolig flott, anbefales virkelig : )

Anemone sa...

Sto på kjøkkenet, ryddet og fixèt litt i kveld. Plutselig koblet jeg to av dine innlegg !! Lovens lange arm og Agdenes fyr !! For DET har en sammenheng, ikke sant?

Trøndelags svar på miss Marple eller langt ut på vidda???

Klem til deg med ønske om en god natt og fin tirsdag.

Solstad sa...

Jøss ...for et flott innlegg. Eventyret passet perfekt til bildene, du er sååå flink!!
Klem.

Tina sa...

Härlig läsning och härliga bilder :-)

Bloggblad sa...

Tänk - precis så där har jag tänkt mig att det ser ut! Jag sjöng den sången för mina barn när de var små, och nu sjunger jag den för barnbarnet och för mina invandrade elever. Och alla älskar den.

Carolina sa...

Vilken vacker plats!

HildeS. sa...

Ståande applaus til deg, for bilder og eventyr:o)
Tusen takk for bursdagshelsinga:)

molly's heaven sa...

fantastiske bilder, men bilde nr. 3 var ekstraordinært!!!!!!!!
Kan det bli mer trolsk stemning???
jeg synes jeg hører Bukkene trampe...hihi;)
Du er tagget, sjekk bloggen min:)

Nilla sa...

Härliga bilder! och de passar till sagan. Jag sjunger den för mina barn nästan varje kväll, de älskar den!

Pethra sa...

Vilka härliga bilder. Blir extra varm om hjärtat, för det påminner mig om den tid då jag bodde i On Norge. Kram på Dig och hoppas allt är väl!

JULIE K sa...

solstad: takk så mye du : )

tina: tackar: )

bloggblad: så roligt at du kjenner så godt til den. Her i norge berættar vi mest sagan : )

carolina: javist er det : )

hildes: takk så mye du : )

mollys heaven: ja det var en meget trolsk stemning dette. Jeg ble jo svimmel av alt det vakre jeg så. Knipset ivei he he. Skal titte på bloggen din : )

nilla: så trevligt at høre : )

pethra: så bra. Nær var det du bodde her oog vart ?

Matildas fikarum sa...

Den sagan fick vi också höra som barn, den var väldigt spännande förstås.

Koselig koselig sa...

Det var utrolig stilig med de bildene til Bukkene Bruse! Lag mer eventyr med bildene til er du snill, det er jo sååå fint!!! :)

Elisabet sa...

Julie ..., jag undrar hur mycket du bidrar med när det gäller den nordiska försystringen ..-))

Snart vallfärdar vi alla till vestlandet eller till Trondheim och känner oss nästan som hemma, efter att ha följt med dig överallt.

JULIE K sa...

matilda: ja vet du vi lekte ofte leken och jag tyckte det var sååå spennende : )

koselig: så koselig at du likte dette da : )

elisabet: he he jamen så koselig om dere kommer hit da : )

Sylvia sa...

Å, nå kjente jeg meg igjen, for der har jeg også vært! Vi bodde etpar år i Hedmark, sønnen er faktisk født der. Og da dro vi opp til Lillehammer og til Maihaugen.
Jeg gikk også mye tur på Domkirkeodden i Hamar da vi bodde der. Veeeldig fint.
Her vi bor har vi Brekkeparken, også et sted med gamle stabbur og ting fra "gamle dager".

purple sa...

Helt underbara bilder!

JULIE K sa...

sylvia: å så koselig at du har bodd i dise områdene da : )

purple: tack så mycke : )

Anonym sa...

smelly old fish dating http://loveepicentre.com/taketour.php free online rpg multiplayer dating games

Anonym sa...

cognition 6th edition ebook free http://audiobookscollection.co.uk/Problems-and-Solutions-In-Scientific-Computing-With-C-And-Java-Simulations/p181540/ free ebook for palm pilot [url=http://audiobookscollection.co.uk/Taking-Charge-of-Anger-How-to-Resolve-Conflict-Sustain-Relationships-and-Express-Yourself-without-Losing-Control/p223651/]ebook reader free ebooks[/url] iliad ebook reader

Anonym sa...

cash flow ebusiness ebook http://audiobooksworld.co.uk/es/authors/?letter=Di kama sutra ebook torrent [url=http://audiobooksworld.co.uk/de/Y-H-Wu/m134088/]system analysis and design ebook[/url] the curse of capistrano ebook
[url=http://audiobooksworld.co.uk/de/Expert-Negotiator/p226657/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonym sa...

teamspeak hosting control panel software http://buyoem.co.uk/product-36593/Microsoft-Windows-7-Home-Premium-x32-French partition find and mount software [url=http://buyoem.co.uk/de/category-100-103/Grafiken-and-Publishing?page=4]best graphic illustration software[/url] your own software site
[url=http://buyoem.co.uk/category-100-113/Music-Software]Music Software - Software Store[/url] best loseless ripping software
[url=http://buyoem.co.uk/fr/category-11/Outils-de-syst-me][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonym sa...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/keftab.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
weight and volume pharmacy calculations http://certifiedpharmacy.co.uk/products/reminyl.htm lvn pharmacy ceu [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/bupropion.htm]codeine canada pharmacy online[/url]
ohio state university school of pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ranitidine.htm pharmacy resources [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/colchicine.htm]colchicine[/url]
pharmacy schools in pa http://certifiedpharmacy.co.uk/products/zofran.htm pharmacy technician training [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/v.htm]cvs pharmacy dezavala rd san antonio[/url]
specialty dermatology pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/estrace.htm indian pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/desyrel.htm]desyrel[/url]

Anonym sa...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/products/cytoxan.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
holistic pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/catalogue/z.htm thai pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/cordarone.htm]drane reed pharmacy 7th avenue[/url]
pharmacy tech jobs in greensboro nc http://englandpharmacy.co.uk/products/diamox.htm zovirax pharmacy online [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/starlix.htm]starlix[/url]
aarp pharmacy services http://englandpharmacy.co.uk/products/aldactone.htm meijer pharmacy south penns lansing [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/amitriptyline.htm]canadian holanda pharmacy[/url]
cvs pharmacy in maryland http://englandpharmacy.co.uk/products/serophene.htm mexican internet pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/claritin.htm]claritin[/url]

Anonym sa...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/categories/sleeping-aid.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
exmaple of a face sheet for inpatient pharmacy dept http://englandpharmacy.co.uk/products/vermox.htm toxicology clinical pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/diclofenac.htm]changing to walgreen pharmacy[/url]
pharmacy forcasts http://englandpharmacy.co.uk/products/arava.htm costco pharmacy austin [url=http://englandpharmacy.co.uk/categories/erectile-dysfunction.htm]erectile dysfunction[/url]
weel pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/hair-loss-cream.htm massachusetts college of pharmacy boston ma [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/tofranil.htm]mn board of pharmacy[/url]
starting salary for pharmacy degree http://englandpharmacy.co.uk/products/avapro.htm pharmacy resume objective [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/isoptin.htm]isoptin[/url]

Anonym sa...

sex dating in clayton illinois http://loveepicentre.com/map/ speed dating cafe
advice for parents on daughters dating [url=http://loveepicentre.com/map/]agency dating single uk[/url] black dating tip
bible on christin dating and marriage [url=http://loveepicentre.com/]adventure dating[/url] investigate ads use internet dating online [url=http://loveepicentre.com/user/keriesong123/]keriesong123[/url] twink dating services

Anonym sa...

[url=http://mojkrasnodar.ru/blogs/moi-sovety-ob-pokupkah/kupit-plate-little-mistress-ili-modnye-plate-2013-brenda-little-mistress.html]Купить Платье Little Mistress или модные Платье 2013 бренда Little Mistress[/url] [url=http://vbdsme.com/blogs/moi-blog-o-veschah/kupit-hudi-c1rca-ili-modnye-hudi-2013-brenda-c1rca.html]http://vbdsme.com/blogs/moi-blog-o-veschah/kupit-hudi-c1rca-ili-modnye-hudi-2013-brenda-c1rca.html[/url] [url=http://klyaksa.info/blogs/moi-otzyvy-o-tovarah/kupit-krosovki-mizuno-ili-modnye-krosovki-2013-brenda-mizuno.html]Купить Кроссовки Mizuno или модные Кроссовки 2013 бренда Mizuno[/url]

Купить Плавки Guess или модные Плавки 2013 бренда Guess and Купить Босоножки Palazzo D'oro или модные Босоножки 2013 бренда Palazzo D'oro or Koupit X-tra Lust, sexshop

Купить Солнцезащитные очки Legna или модные Солнцезащитные очки 2013 бренда LegnA or Купить Туфли Caprice или модные Туфли 2013 бренда Caprice

Купить Топсайдеры Wrangler или модные Топсайдеры 2013 бренда Wrangler or Купить Палантин Pieces или модные Палантин 2013 бренда Pieces

Купить Мокасины Skechers или модные Мокасины 2013 бренда Skechers or Koupit Blow job sensation, sexshop

http://magazin-detskoj-odezhdy.webs.com/apps/blog/

http://gariepyucoxi.edublogs.com

Koupit Tanga LivCo Corsetti Agave, sexshop or Купить Водолазка MONDIGO или модные Водолазка 2013 бренда mondigo

http://pamgl47.blog.com

[url=http://odezhda-ot-proizvoditelja.ek.la/daniel-demark-2013-daniel-demark-a92502909]Купить Полусапоги Daniel Demark или модные Полусапоги 2013 бренда Daniel Demark[/url] [url=http://www.edu-biz.org/blogs/moi-otzyvy-o-tovarah/kupit-mokasiny-jillionaire-ili-modnye-mokasiny-2013-brenda-jillionaire.html]http://www.edu-biz.org/blogs/moi-otzyvy-o-tovarah/kupit-mokasiny-jillionaire-ili-modnye-mokasiny-2013-brenda-jillionaire.html[/url] [url=http://www.tamadanasvadbu.ru/blogs/moi-blog-o-veschah/kupit-bryuki-fornarina-ili-modnye-bryuki-2013-brenda-fornarina.html]Купить Брюки Fornarina или модные Брюки 2013 бренда Fornarina[/url]

Koupit Venusiny kulicky Pleasure Balls GOLD4, sexshop and Koupit Body Nell - Casmir, sexshop or Купить Мокасины Jillionaire или модные Мокасины 2013 бренда jillionaire

Купить Брюки TOM TAILOR или модные Брюки 2013 бренда Tom Tailor or Koupit Komplet Thema LivCo Corsetti, sexshop

http://annadianenak.edublogs.com

Купить Босоножки Ecco или модные Босоножки 2013 бренда ECCO or Купить Ремень Leo Ventoni или модные Ремень 2013 бренда leo ventoni

а